söndag 6 maj 2012

How to: Börja en virkning utan en luftmaskkedja

Visst låter det knasigt, men det går faktiskt alldeles utmärkt bra att börja ett arbete utan att först göra en lång kedja av luftmaskor!
Jag visar här hur man gör stolpar, men det går lika bra med fasta maskor eller dubbelstolpar. Poängen med det hela är att du virkar luftmaskkedjan SAMTIDIGT som du virkar arbetets första varv. Låter det intressant? Då ska jag visa^^

1. Börja med att virka 3 lm (2 lm vid fm och 4 lm för dst).
2. Ta garn (gör ett omslag som när du gör en stolpe. OBS! Gör inget omslag för fm och gör två omslag för dst).
3. Stick ner nålen i den första lm, ta garn och dra igenom. Du har nu tre "öglor" på nålen (två för fm och fyra för dst, men istället för att ta garn och dra igenom två öglor, som när du virkar en stolpe, tar du garn och drar igenom EN ögla. Du har nu fortfarande tre öglor runt nålen, men har skapat luftmaskan till den "inbyggda" luftmaskkedjan.
4. Nu virkar du klart din stolpe som vanligt.

Nu ska du virka nästa stolpe och då gör du lika som beskrivet ovan, men istället för att sticka ner nålen i en luftmaska sticker du ner nålen i dom två maskbågarna under föregående stolpe. (Detta är ju din "inbyggda" luftmaskkedja som du hela tiden förlänger)
För att detta ska bli helt solklart har jag försökt att filma hur man gör. Den första filmen visar hur man kommer igång (fast det trilskades lite för mig...) och den andra filmen visar hur själva tekniken och idén fungerar.

Jag hoppas att ni gillar min lilla teutorial och förstår hur jag menar. Annars är det bara att skicka ett mail till mig om det är något ni undrar^^
Lycka till!

YouTube Video


YouTube Video


5 kommentarer:

Victoria sa...

Tack tjejen! :-)

Soili sa...

Den där metoden är jättebra.Nuförtiden gör jag alla mina möss snoddar i den tekniken men med fastamaskor.Blir jätebra.
Bra filmat.
Kram.

WollyAnnie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
WollyAnnie sa...

Jättebra beskrivning hur man börjar utan luftmaskskedjan :)

Kunde inte låta bli att länka till detta inlägget från min blogg för att tipsa andra om det.

Cecilia sa...

WollyAnnie:
Roligt att du gillar beskrivningen! Själv använder jag bara den här tekniken numera. Jag tycker att det är kanon^^

Glad Midsommar!