lördag 22 juni 2013

Mönster: Sommarklänning!

En söt sommartjej ska ju såklart ha en fin sommarklänning!
Såhär fin var Ida igår på midsommarafton i sin nya virkade klänning^^


Klänningen är virkad i ett mjukt 8/4 bomullsgarn (som jag inte minns namnet på, men som är inköpt i Ystad) och mönstret är mitt eget och går lätt att göra i vilken storlek man vill^^

Snabbskrivet mönster av klänningen:

Övre halvan av klänningen är gjord efter mitt basmönster virka lätt till liten som ni hittar här till vänster.
Jag har avslutat den övre delen med ett hålvarv under ärmhålet.

Underdelen har jag sedan gjort såhär:
Varv 1: *3 st, 1 lm, 3 st i första maskan, 1 st i nästa maska* upprepa ** varvet runt.
Varv 2: *3 st, 1 lm, 3 st i föregående varvs lm, 1 st i föregående varvs st*. Upprepa ** varvet ut.
Upprepa varv 2, men efter ca 3-4 varv ökar du till 2 st i föregående varvs ensamma st.
Virka sedan vidare tills kjolen är så lång du vill ha den. Avsluta med att kanta längst ner, runt ärmhål och halsen med en avvikande färg^^

Tips: Vill man ha en vidare kjol kan man, efter ytterligare 3-4 varv efter den första ökningen, göra en ökning till dvs 3 st i föregående varvs 2 st.

Ja, nu fick ni ett riktigt snabbskrivet mönster så jag hoppas att ni förstår. Annars får ni fråga så ska jag räta ut frågetecknen^^

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken supersöt fotomodell till den fina klänningen och tjusiga hatten!!! Jag får en liten flicka i slutet av oktober. Har du något tips på något riktigt enkelt (babyplagg) för en total nybörjare? Skulle hemskt gärna vilja göra din virkade hjälmmössa, men det kanske är för ambitiöst med tanke på att jag ännu inte lärt mig virka?

Cecilia sa...

Hej och grattis till den kommande bebisen!

Överambitiöst vill jag inte kalla det, men om du är en total nybörjare så skulle jag rekommendera att du börjar med en enkel mössa virkad uppifrån och ner. Mönster på sådana finns lite var stans på nätet eller hos din garnaffär.
Men var inte rädd för att prova. Själv var mitt första virkade projekt en giraff som blev..ja, originell, men efter det kunde jag iallafall alla dom vanligaste virkmaskorna. Innan jag började virka hade jag bara stickat.
Så våga utmana dig själv och använd youtube och drops handarbetsskola och virka en fin mössa, filt eller små tossor åt din lilla tjej^^

Lycka till!

Hanna Stridh sa...

Hej och tack för det fina mönstret på klänningen! Jag undrar vilken stl du virkat i samt om du minns hur mycket garn som gick åt. Jag har tänkt virka i ett 8/4 bomullsgarn i stl 80/86 och funderar lite på garnåtgången...
Tack på förhand!
/Hanna