fredag 22 november 2013

Ett mönster föds

Den kalla tiden är här och då vaknade mitt skaparsinne igen och jag var tvungen att sätta mig ner och skriva ner idéerna till mitt senaste mönster samt provsticka det. Dessa halvvantar är bara en 1/3-del av det nya mönstret och det är fortfarande en del justeringar kvar att göra, men idéer är det gott om så allt kommer att bli kanonbra.
Är dom snygga?


Men hur går det egentligen till när jag skapar ett mönster? Jo, det kan jag faktiskt berätta. Jag har ingen aning om hur andra gör, men såhär gör jag:

Först och främst så kan jag aldrig tvinga fram en idé till ett nytt mönster. Skulle jag sätta mig och försöka hitta på nåt så skulle det inte bli någonting. Idéerna för mig kommer när jag minst anar det och då gäller det att ta vara på tillfället^^
Men när tanken kommit så börjar jag spåna i huvudet, när jag sitter på bussen eller nattar barnen så sitter jag och klurar och funderar på mönster, intagningar och ökningar samt maskantal. Jo, det blir en hel del räknande och jag är faktiskt rätt usel på matte...

Nästa steg för mig är att rita upp min idé på papper med färger och allt. På så sätt får jag en bättre överblick hur det färdiga resultatet kommer att se ut.
Med ritningen framför mig börjar jag sedan att sticka delar av mönstret...och repa upp...och sticka igen...och repa upp en gång till, och samtidigt skriver jag stödord och kladdar på nya siffror och idéer.

Efter en tids funderande, skissande och skrivande börjar mönstret på riktigt att ta form och då är det dags att provsticka på riktigt och det är faktiskt då jag stickar (eller virkar) hela projektet från början till slut för första gången! Oftast krävs inga större justeringar, men ibland kan det visa sig att jag räknat helt fel och får gå tillbaka till skissbordet.
Men, som sagt, oftast stämmer allt väldigt bra och endast små justeringar krävs och efter det är faktiskt allt (typ) klart!
Jag renskriver mönstret, fotograferar det färdiga projektet och låter sedan någon i min närhet provsticka och efter godkännande hamnar mönstret antingen som ett gratismönster här på bloggen eller säljs/skänkes till butiken.

Så nu vet ni hur jag fungerar och min långa och säkert onödigt bökiga väg från idé till mönster. Säkerligen finns det enklare vägar, men jag trivs med att göra det på mitt sätt och nu ska jag skissa vidare på del 3/3 av mitt pågående mönster^^

Trevlig fortsatt fredag mina vänner!

Inga kommentarer: